Новини

23.08.2019 10:16
З Днем народження, Україно!



23.08.2019 09:55
До уваги депутатів районної ради!

27 серпня 2019 року о 10-й годині в приміщенні сесійної зали відбудеться сорок третя (позачергова) сесія районної ради сьомого скликання



23.08.2019 09:48
ОГОЛОШЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ

Оголошується проведення конкурсу на заміщення вакантної посади директора комунального некомерційного підприємства "Борщівська районна лікарня" Ьорщівської районної ради Тернопільської області



05.08.2019 11:08
ОГОЛОШЕННЯ про початок формування тимчасової конкурсної комісії


19.07.2019 12:32
До уваги депутатів районної ради!

01 серпня 2019 року відбудеться 42 сесія районної ради



      Архів новин

Урядові портали

 













6 січня – Святий вечір - 05.01.2018 12:45

      За давньою українською традицією, належне різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Навечір'ям Різдва Христового, що припадає на 6 січня.

Це - один з найбільш шанованих днів для всіх християн - і східного, і західного обрядів - та одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім'я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди. Обов'язково з пори жнив зберігали обжинкового дідуха та відбирали пахуче сіно. До свят завершували всю важливу роботу по господарству - від наведення ладу в хаті та  на обійсті.

      За звичаєм, до свят  ретельно прибирали в хатах, застеляли нові або чисто випрані скатерки, рядна й рушники. Обов'язково намагалися справити новий одяг для всіх членів родини та купити новий посуд (макітри, горшки, коцюби й макогони). Із воску власної пасіки люди виготовляли святкові свічки, приказуючи спеціальні замовляння і молитву. У підготовці були задіяні усі - і малі, і старі. Сам вечір був оповитий ореолом таємничості та духовності. За трапезою має зібратися вся сім’я. Готували 12 пісних  страв, серед яких культове значення мають кутя ( зернина дає початок рослині, колосу) та узвар, борщ з грибами, риба. Інші страви господині готували на свій розсуд, або враховуючи традиції родини, місцевості. Самі страви або їх складові мали нерідко магічне значення. Вечеряти починають із молитви  перед сходом  першої зірки, побувавши на могилах своїх рідних. Кутю, вважають, кожен бере своєю ложкою із спільної посудини. Традиції Святвечора багаті. Кожна родина має ще й свої правила. Колядка сповіщає про народження Христа…

      Цьогоріч вперше в Україні 6 січня оголошено вихідним днем. Примножуймо традиції українства.


  Розробка та дизайн - www.siriusone.net

Офіційний сайт Борщівської районної ради 2011